ممکن است شما هم مانند خیلی جوانان علاقمند به راه اندازی استارت آپ باشید. خوب قطعا در این شرایط یک آمار و تحلیل نسبی از استارت آپ های فعال کشور می تواند دید خوبی برای برنامه ریزی به شما بدهد. این گزارش تحت عنوان تحلیل فضای استارتآپی ایران (الکام استارز ۱۳۹۸) توسط عطا خلیقی و فیروزه ایمانی در سازمان نظام صنفی رایانه ای کشور آماده و در آذر ۹۸ منتشر شده است.
خلاصه ای از آمار ارائه شده در گزارش تحیلی استارت آپ های ایران
در قسمت مرحله رشد غالب استارتاپ ها در مرحله رشد و درآمد و همچنین ورود به بازار هستند و تنها ۳.۵ ٪ از استارت آپ ها بالغ شده اند. در مورد عمر استارت آپ ها بیشتر استارت آپ ها نهایتا تا ۲ سال عمر دارند و تنها ۱۷٪ بیشتر از ۲ سال عمر دارند. مدل تجاری اکثر استارت آپ ها B2C و B2B هست. حوزه فعالیت استارت آپ ها بیشتر در زمینه خدمات فناوری اطلاعات و سپس تبلیغات و بازاریابی و آموزش می باشد. مدل درآمد زایی استارت آپ ها که نکته خیلی مهمی برای راه اندازی استارت آپ هست بیشتر از طریق فروش محصول و سپس حق کمیسیون و تبلیغات است. زمان استفاده از سرویس یکی دیگر از مدل های درآمد زایی استارت آپ ها است. از نظر جغرافیایی اکثر استارتاپ ها بازار کل کشور را انتخاب کردند و ۳۳٪ هم استان خودشان را انتخاب کردند و ۱۱ درصد هم بازار جهانی را هدف قرار دادند. اما در مورد آینده محدود جغرافیایی بازار استارتآپ ها چشم انداز زیادی به فعالیت بین المللی دارند. مهمترین الویت استارتآپها در سال آینده رشد فروش هست و این نشون میده که تمرکز روی دیجیتال مارکتینگ باید در ابتدا بسیار جدی گرفته شود. اولیت بعدی هم توسعه محصول است.
فعالیت استارت آپ ها در شبکه های اجتماعی بیشتر در اینستاگرام و سپس در تلگرام و بعد توییتر و لینکدین است و پیام رسان های داخلی تنها ۵٪ سهم دارند. اکثر استارت آپ ها تنها با ۱ الی ۲ نفر بیانگذار راه اندازی شده اند. سن بنیانگذاران غالبا محدوده ۳۰ الی ۳۵ است و پس از آن محدوده ۲۵ الی ۳۰ سال است. در مورد جنسیت ۹۰٪ درصد بنیان گذاران استارت آپ های ایرانی مرد هستند. سطح تحصیلات بنیان گذاران استارت آپ ها بیشتر کارشناسی به بالا می باشد و بیشتر از ۸۰ درصد آن فارغ التحصیل شده اند. رشته تحصیلی بیشتر آن ها نیز نرم افزار و فناوری اطلاعات و ۱۰٪ نیز رشته مدیریت خوانده اند. بیشتر از ۷۵ درصد بنیانگذاران شغل دیگری ندارند و یعنی به صورت تمام وقت روی استارت آپ خود کار می کنند.
بنیان گذاران معمولا تجربه شکست قبلی ندارند و البته اکثر بنیانگذاران سابقه راه اندازی استارت آپ نداشتند. تقریبا نیمی از استارت آپ ها بین ۱ الی ۵ نفر کارمند دارند. با وجودی اینکه خانم ها سهم زیادی در بنیانگذاری استارت آپ ها نداشتند اما در آمار تعداد کارمندان حدود ۷۰ درصد کارمندان استارت آپ ها را خانم ها تشکیل می دهند. بیشترین مهارت های مورد نیاز برای استارت آپ ها همانطور که از آمار قبلی قابل حدس بود در زمینه بازاریابی است و البته رقم قبال توجهی هم در زمینه تولید محتوا مورد نیاز است. بیشتر از ۲۰٪ درصد استارت آپ ها خدمات برنامه نویسی خود را برون سپاری کردند. تنها ۲۰٪ از استارت آپ ها سرمایه گذار جذب کردند و بیشتر استارت آپ ها از نظر درآمد زایی مشکل نداشتند. اکثر سرمایه گذاری استارت آپ ها از طریق سرمایه شخصی و سپس از طریق سرمایه گذاران خطر پذیر صورت گرفته است.
مهمترین موانع رشد استارت آپ ها محدودیت های کشور و سپس نقدینگی پایین اعلام شده است و بزرگترین چالش استارت آپ ها قوانین و مقراررات و سیاست گذاری های دولت بوده است که نشون دهنده این است که هنوز ساختار های حکومتی مناسبی برای رشد استارت آپ ها فراهم نیست. ۷۵٪ از استارت آپ ها از هیچ حمایت دولتی بهره مند نشدند.